Vize İşlemleri

Bu yazımızda Kanada’ya ” Öğrenci Vizesi ” başvurusu yapmak için ihtiyacınız olan temel bilgileri paylaşacağız. Son zamanlarda Kanada’da dil eğitimi popular hale gelerek öğrencilerin ilgi odağı oldu. Vize başvurusu yaparken sizlere daha iyi hizmet verebilmek için temel bilgiler içeren bir metin hazırladık. Hadi başlayalım…

  1. Kanada’ya gitme amacımızı belirten bir mektup
    • Bu mektubu yazarken Kanada’dan kesin olarak kendi ülkemize eğitimimiz bittikten sonra geri dönüş sağlayacağımızı kanıtlamamız gerekiyor. 
  2. Herhangi bir Sabıka kaydımızın bulunmaması gerekiyor. Aksi taktirde vize almamız mümkün olmayacaktır.
  3. Başvuruyu yapmadan önce kendi adımıza açılmış bir banka hesabında belli bir miktar para göstermemiz gerekiyor. Bu paranın miktarı Kanada’da bulunacağımız süre içerisinde bize yeterli olacak kadar olmalıdır. Eğer 18 yaşından küçük iseniz banka hesap bilgileri anne ya da babanızın adına olabilir.
  4. 18 yaşından küçük öğrenciler için muvaffakat name alınması gerekmektedir.
  • En az 6 ay geçerli pasaport ve pasaportun resimli sayfasının fotokopisi (Henüz pasaportu olmayanlar www.e-pasaport.gov.tr adresinden başvurmalıdırlar )
  • Eğer varsa eski pasaportlarınız
  • Son 6 ayda çekilmiş 2 adet 3.5×4.5 biyometrik fotoğraf  istenilen formata uygun vesikalık fotoğraf için konsolosluk web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Alacağınız eğitimin süresine göre Kanada’nın sitesinden indirerek doldurmanız gereken 2 farklı belge var. Bu dosyaları google’ye IMM5275e ve IMM5645e yazarak indirip doldurabilirsiniz. Fakat çok dikkatli doldurmanız gerekiyor. Danışmanlık almadan doldurmamanızı tavsiye ederiz.
  • İnternet üzerinden Kanada Konsolosluğu adına yatırılmış 100 veya 150 Kanada dolarının makbuzunun fotokopisi
  • Kanada’daki okuldan geçerli bir kabul mektubu ve konaklama detayları
  • Üniversite öğrencisi olduğunuza dair okuldan alınmış orijinal  öğrenci belgesi ya da mezun olduğunuz okulun diploması
  • Mezun olduğunuz liseden orijinal diploma/mezuniyet belgesi ve not dökümü (transkript)
  • Herhangi bir dil yeterlilik sınavına girilmişse (TOEFL, IELTS vb) alınan neticeyi gösteren belge.
  • Dilerseniz Uçak gidiş-dönüş rezervasyon bilgilerinizi de dosyalara ekleyebilirsiniz
  • Anne ya da babanız maaşlı çalışan ise işyerinden alınmış iş yeri yazısı, son 3 ayın maaş ve sigorta bilgileri, banka hesap bilgilerinin ve /veya hesap dökümlerinin asılları
  • Aile bireylerinizden biri şirket sahibi ise, şirketinizle ilgili evraklar. (Ticaret odası sicil kaydı, son vergi levhası, imza sirküleri, kuruluş gazetesi fotokopisi, banka hesap bilgilerinin ve /veya hesap dökümlerinin asılları)
  • Aileniz masrafları karşılıyor ise durumu açıklayan bir yazı. Örneğin ; kızım/oğlum….’ın Amerika’da bulunacağı süre boyunca yapacağı tüm masraflar tarafımdan karşılanacaktır
  • Sabıka Kaydı
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Belgesi
  • Başvurunuzla birlikte kendinizin yazacağı bir Öğrenim Planını da sunmanız gerekmektedir. Yaklaşık bir sayfa olması gereken bu mektup aşağıdaki bilgileri içermelidir:
    • Neden Kanada’da ve kabul aldığınız okul programında okumak istiyorsunuz;
    • Eğitim ve kariyer hedefleriniz nelerdir ve Kanada’da seçtiğiniz program bu hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olacak;
    • Bilmemizi isteyebileceğiniz diğer faktörler (aile, finansal, tecrübe vs.)

BAŞVURU YAPMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER !!!

Kesinlikle ve kesinlikle sizin ile alakası olmayan yalan bilgileri Konsolosluğa sunarak vize almaya çalışmayın.

Okul kayıt süreniz eğer 24 hafta veya 24 haftadan kısa süreli ise ” Öğrenci vize ” başvurusu yapmanız red cevabı almanıza sebep olacaktır. Bu gibi kısa süreli eğitimlerde ” Short-Term Study ” dediğimiz seyahatçi vizesi ile birlikte başvuru yapmamız gerekmektedir. Bu başvurular için Kanada konsolosluğuna 100 CAD ( Kanada doları ) internet bankacılığı ile ödemeniz gerekmektedir.

Öğrenci vizesi alabilmek için en az 25 hafta veya daha fazla süreli okul kaydınız bulunması gerekmektedir. Öğrenci Vize başvurusu için yine internet bankacılığı aracılığı ile Kanada Konsolosluğuna 150 CAD ( Kanada doları ) ödeme yapmanız gerekmektedir. Başvurunuzu yaparken Kanada’da kabul edildiğiniz okulun size göndermiş olduğunu ” Kabul Mektubunu ” başvuru dosyalarınızın içerisine eklemeniz gerekmektedir. Bizler öğrencilerimize olumlu sonuç alabilmeleri için okul ücretlerinin tamamını ödemelerini ve Kanada’da geçirecekleri süre içerisinde ihtiyaçları olacak parayı bankaya yatırmalarını tavsiye ediyoruz. Son olarak, Niyet mektubunuzu yazarken bir danışman ile birlikte yazmanız sizler için daha faydalı olacaktır. Mektubu yazarken ki kullanılacak olan formal dil ve detaylı bilgiler için ingilizceniz yeterli olmayabilir ve ikna edici bir mektup yazamazsanız red cevabı alabilirsiniz.

Vize Başvurusu için Aracı kurum olan VFS Global şirketinize belgelerinizi teslim etmeye gittiğiniz zaman sizden ortalama olarak 80 TL’lik bir ücret alacaklar. Belgelerinizi teslim etmeye giderken bu ücreti yanınızda götürmeyi unutmayınız. Aksi taktirde tekrardan gitmek zorunda kalabilirsiniz.

Kanada’da dil eğitimi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.